La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) la porcul domestic evoluează în 4 localități din județ, respectiv Calvini, Zărnești, Glodeanu Sărat și Amaru, cu un număr de 7 focare (dintre care 5 în exploatații nonprofesinale și 2 în exploatații comerciale) și 64 cazuri la mistreț din 18 fonduri de vânătoare. În total la nivelul județului au fost eliminați de la debutul bolii până în prezent 9486 de porci domestici și 64 porci mistreți afectați de boală.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 104 focare în județul Buzău. .
Prezența virusului PPA în tara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.
Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
Subliniem din nou obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine
- Anunțați imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.
- Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.
- Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.
- Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar că, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.
- NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
- Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar.
- Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea probelor pentru examene de laborator.
- Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.
- Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatația proprie ( consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat).
- Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Buzău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistret identificat cu această ocazie.
Nerespectarea acestor măsuri atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz.
Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute de lege .
DSVSA Buzău solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, administrație locală (UAT) sau DSVSA Buzău.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.