Condiții privind comercializarea porcilor vii

Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evolutia pestei porcine africane, respectiv confirmarea focarelor de boala atât la granitele Romaniei cât si pe teritoriul național, se mentin restrictiile sanitare veterinare privind comercializarea porcinelor în targurile de animale la nivelul Județului Buzău.

Deasemenea se mentin restrictiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv în tara noastra) a produselor alimentare de origine animala provenite din tari terte

Miscarea porcilor vii si comercializarea acestora în târguri și pe aplicații internet (ex: OLX) este interzisă în aceasta perioadă datorita restricțiilor sanitare veterinare existente, pentru evitarea raspandirii pe teritoriul Judetului a virusului responsabil de producerea Pestei Porcine Africane – PPA. 

Atentionam astfel, atat proprietarii de animale cat si administratorii / detinatorii de targuri  de animale, că oraganizarea de targuri pentru vanzarea/cumpararea de porcine precum și comercializarea pe site-uri pe internet este interzisă.

Reamintim obligatiile ce revin detinatorilor de porcine respectiv:

  • sa cresca porcii în spatii împrejmuite, în adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena;
  • sa solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploatatiilor de suine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in exploatatie;
  • sa achizitioneze porcine numai din exploatatii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, însoțite de documente oficiale;
  • sa respecte normele de bunastare si conditiile de igiena în mijloacele de transport, pentru suinele în miscare;
  • sa asigure furaje si apa cu respectarea parametrilor de calitate si sa nu administreze în hrana porcilor deseuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
  • sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
  • sa nu comercializeze (vânzare /cumpărare) porci prin anunțuri pe site-ul web.
  • sa nu comercializeze carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatatia proprie ( consumul acestor produse se face numai in exploatatia respectivă, dupa examenul de specialitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);
  • sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale; 

  Reamintim pe aceasta cale nivelul sanctiunilor care se pot aplica de catre inspectorii DSVSA in cazul nerespectarii prevederilor legislatiei sanitare veterinare referitoare la miscarea animalelor:

– vânzarea / cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare – amenda 600 – 1200 lei;

– efectuarea transporturilor de animale cu mijloace de transport neautorizate / neinregistrate sanitar veterinar – amenda 1200 – 1800 lei;

– detinerea sau transportul de animalele neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitare veterinare – amenda 720 – 1500 lei;

– introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale sau gospodării ale populaţiei – amenda 600 – 1600 lei;

– nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică – amenda 2400- 3600 lei.

Toate aceste masuri cu caracter obligatoriu, impreuna cu eforturile concentrate ale institutiilor abilitate in verificarea restrictiilor impuse, au drept scop comun prevenirea aparitiei focarelor de boala noi.

În cazul oricaror suspiciuni ce au legatura cu restrictiile impuse precum si în cazul cadavrelor de suine atat domestice cât si salbatice se va informa DSVSA Buzău la nr. de telefon cu program permanent 0238/725001.

comunicat de presa – porcii vii