Confirmare PPA într-o gospodărie din sat Vadu Pașii, comuna Vadu Pașii

În data 11.01.2019. a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africană la 2 porci, într-o gospodărie din comuna Vadu Pașii, satul Vadu Pașii, județul Buzău, focar secundar celui declarat în data de 10.01.2019

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Buzău a fost informat și se va aplica pentru planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii.

S-a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului, exceptând com. Vadu Pașii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Buzău sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Comunicat presă scanat