Confirmare prezența PPA într-o gospodărie particulară și într-o exploatație comercială de tip A din localitatea Vadu Pașii

Prin prezenta vă informăm cu privire la faptul că pe raza județului Buzău a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară precum și dintr-o exploatație comercială de Tip A din localitatea Vadu Pașii (comuna Vadu Pașii) .

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Atât Gospodăria respectivă cât și exploatația comercială de Tip A au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, uciderea porcinelor (2 capete în gospodăria individuală și 7 capete în exploatația comercială de Tip A) fiind executată încă de la suspicionare, precum  și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese, în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA, vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 9 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii și satul Boboc – Com. Cochirleanca precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.

De asemenea, au fost introduși porcii santinelă la nivelul a 3 exploatații non profesionale, 2 din satul Amara – Com. Balta Albă, și una din satul Mărgăriți – Com Beceni

Porcii-santinelă în număr de 6 (șase) repartizaţi câte 2 (doi) în fiecare dintre cele 3 exploatații non profesionale, vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, în cazul exploatațiilor din satul Amara – Com. Balta Albă și 22.02.2019 în cazul exploatației din satul Mărgăriți – Com. Beceni, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor și respectiv vor fi ridicate restricțiile sanitar veterinare.

Până la această data au fost despăgubiți 2  proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Notă – Exploataţie comercială de tip A – exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte condiţiile prevăzute în anexa nr. 50 (norma atașata Ord. ANSVSA nr. 16 din 2010) şi este înregistrată sanitar-veterinar;

În vederea înregistrării sanitar-veterinare a exploataţiilor comerciale de tip A, reprezentatul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti un dosar care cuprinde următoarele documente:

a)cererea, în original;

b)certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului;

c)cartea/cardul de exploataţie;

d)declaraţia pe propria răspundere că animalele din exploataţie sunt identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi că orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificare, dispariţie şi moarte, va fi anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente;

e)declaraţia pe propria răspundere că în cazul animalelor moarte va apela la serviciile unităţilor de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării;

f)declaraţia pe propria răspundere că deţine adăposturi pentru animale care să asigure acestora condiţii de sănătate şi bunăstare;

g)declaraţia pe propria răspundere că exploataţia şi animalele sunt incluse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.

 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

 

Comunicat presă scanat