Instrucțiuni privind controalele proprii ale operatorilor din domeniul produselor alimentare de origine nonanimală, în special în ceea ce privește elaborarea, implementarea și verificarea programelor de autocontrol

Context general

În conformitate cu Regulamentul CE 852/2004, cu modificările și completările ulterioare operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să pună in aplicare cerințele generale de igienă iar regulamentele de implementare, cum ar fi cele privind criteriile microbiologice, contaminanții, reziduurile de pesticide, tratarea cu radiații ionizante stabilesc reguli detaliate privind limite maxime admise, proceduri de prelevare și alte cerințe specifice anumitor tipuri de unități și produse, aplicabile operatorilor din acest domeniu, astfel încât să garanteze siguranța alimentelor.

De asemenea, pentru atingerea obiectivelor legislației privind siguranța alimentelor operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să își stabilească propriile proceduri de implementare ale unui sistem de management al siguranței alimentelor care să cuprindă programe preoperaționale și proceduri de analiză a pericolelor și control a acestora, bazate pe principiile HACCP.

în conformitate cu prevederile art. 9, paragraful (1) al Regulamentului (UE) nr. 625/2017, la realizarea controalelor oficiale de către inspectorii ANSVSA, aceștia trebuie să ia în considerare “ fiabilitatea și rezultatele controalelor proprii care au fost efectuate de către operatori sau de către un terț la cererea lor, inclusiv, dacă este cazul, de sisteme private de asigurare a calității, în vederea verificării respectării normelor legislative privind siguranța alimentelor”.

Astfel, controalele proprii ale operatorilor se referă la măsurile pe care le iau pentru a se asigura că produsele alimentare fabricate / depozitate / comercializate îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările de mai sus privind siguranța produselor alimentare. Aceste controale proprii vizează fie verificările operatorilor implicați, fie cele efectuate de o terță parte, asa cum este menționat în Regulamentul CE 625/2017. Autocontrolul trebuie să urmărească și să permită operatorilor din domeniul alimentar să gestioneze riscurile identificate în funcție de activitățile pe care le desfășoară.

 

Baza legală / documente de referință

  • Regulamentul (CE) nr. 178/2002 de stabilire a principiilor și cerințelor generale ale legislației în domeniul alimentelor, de înființare a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței alimentelor, cu amendamentele ulterioare;
  • Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
  • Regulamentul (CE) nr. 625/2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, cu amendamentele ulterioare;
  • Comunicarea Comisiei privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând programele preliminare (PRP) și procedurile bazate pe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea punerii în aplicare în anumite întreprinderi cu profil alimentar;

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016XC0730(01)Etfrom=RO

  • Document orientativ cu privire la punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, 2018

https://food.ec.europa.eu/svstem/files/2022-04/biosafety_fh_legis_guidance_reg-2004-852ro.pdf

 

DOMENIU DE APLICARE

Instrucțiunile se aplică operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală care se supun înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare și care desfășoară activitățile încadrate la:

  • Anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, Cap. III – Unități de vânzare cu amănuntul a alimentelor de origine nonanimală, supuse înregistrării și controlului pentru siguranța alimentelor;
  • Anexa nr. 9 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

 

RESPONSABILITĂȚI ALE OPERATORILOR DIN DOMENIUL ALIMENTELOR DE ORIGINE NONANIMALĂ

Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală sunt responsabili pentru sistemul propriu de gestionare a siguranței alimentelor, fiind necesar ca aceștia să fie familiarizați cu pericolele asociate produselor alimentare, cu condițiile de manipulare a acestora și să dețină informații corecte și suficiente privind produsele pe care le dețin, indiferent dacă sunt procesate, depozitate sau comercializate.

Operatorii din acest sector sunt obligați să se asigure că produsele alimentare, sunt de așa natură în ceea ce privește caracteristicile lor chimice, fizice și microbiologice, încât nu constituie un pericol pentru sănătatea umană și nu induc în eroare consumatorii.

Identificarea corectă a riscurilor dintr-o unitate necesită luarea în considerare a diferitelor surse de informații precum legislația, literatura de specialitate sau ghidurile din industrie dar și a specificității unității respective (de exemplu, contaminările cu corpuri străine sau cu alergeni pot fi specifice pentru o anumită unitate).

Pentru ținerea sub control a riscurilor potențiale identificate într-o unitate este necesar ca operatorii responsabili să testeze periodic produsele pe care le fabrică / depozitează / comercializează, cum ar fi în următoarele situații:

  • determinări de laborator pentru materii prime / ingrediente / produse achiziționate, astfel încât să se asigure că acestea nu sunt contaminate și că nu prezintă risc pentru sănătatea consumatorilor;
  • verificarea eficacității operațiunilor de igienizare;
  • teste de laborator pentru verificarea și validarea procedurilor bazate pe principiile HĂCCP sau la solicitatea părților terțe (beneficiari, autorități competente);
  • teste de apă (atunci când există sursă proprie);
  • verificarea potențialelor contaminări din mediu, prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranță,

Atunci când se stabilesc tipurile de produse și parametrii pentru care trebuie realizate teste de laborator se vor lua în considerare cerințele specifice prevăzute de legislația în vigoare. Pentru exemplificare în Anexa nr. 2 se regăsesc principalele categorii de produse alimentare de origine nonanimală și determinările de laborator aferente care pot face obiectul programelor de autocontrol, în funcție de specificul unității.

Controlul propriu al operatorilor variază în funcție de natura activității iar programul de autocontrol trebuie să descrie cel puțin: produsele (materiile prime/apa/semifabricatele/produsele finite) care urmează a fi analizate, determinările de laborator necesare, locul, metoda și frecvența de prelevare a probelor.

La elaborarea programelor de autocontrol și în special la stabilirea frecvenței de prelevare, operatorii din domeniu trebuie să ia în considerare următoarele criterii:

  • dimensiunea unității, distribuția și destinația produselor;
  • natura activității/complexitatea procesului de producție;
  • natura produselor și a riscurilor potențiale identificate (chimice, microbiologice și fizice, alergeni)
  • sursa de apă (trebuie prezentate buletine de analiză când este sursă proprie);
  • aplicarea sau nu a flexibilității, a derogărilor dacă este cazul, așa cum sunt stabilite prin legislația specifică în vigoare;
  • rezultate ale testelor anterioare; neconformități identificate;
  • rezultatele controalelor efectuate de către autoritatea competentă, de furnizori sau de un terț la cererea lor, inclusiv, dacă este cazul, de sisteme private de asigurare a calității, în vederea verificării respectării normelor legislative privind siguranța alimentelor.

Pentru ca rezultatele analizelor de laborator să fie valide este necesar ca prelevările de probe să fie realizate în conformitate cu proceduri standardizate, care să asigure reprezentativitatea acestora iar analizele de laborator să fie efectuate în laboratoare autorizate de ANSVSA. Se recomandă ca determinările de laborator să fie realizate în laboratoare acreditate, astfel încât să confere un înalt grad de încredere.

În cazul în care materiile prime / ingredientele recepționate sunt depistate ca fiind neconforme sau prezintă risc pentru sănătatea consumatorilor, operatorii care le-au primit vor face verificări suplimentare, fie prin recoltări de probe și analize de laborator la loturile de produse similare de la același furnizor, fie prin solicitarea de teste care să fie efectuate de către furnizor pentru următoarele loturi cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, până la obținerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.

 

Exemple

Privind produse alimentare de origine nonanimală/determinări de laborator

care să fie incluse în programele de autocontrol

– Domeniul legume, fructe și produse procesate din legume și fructe:

 

Produs alimentar de origine nonanimală

Categorie Determinări de laborator
Alune de pământ (arahide) și alte semințe oleaginoase Contaminanți

 

Aflatoxină (totală și B1)

 

Criterii microbiologice Drojdii și mucegaiuri
Migdale, fistic și sâmburi de caise Contaminanți Aflatoxină (totală și B1)
Criterii microbiologice Drojdii și mucegaiuri
Alune și nuci braziliene Contaminanți Aflatoxină (totală și B1)
Alte nucifere decât migdalele, fisticul, sâmburii de caise Contaminanți Aflatoxină (totală și B1)
Criterii microbiologice Drojdii și mucegaiuri
Fructe uscate Contaminanți Aflatoxină (totală și B1)
Aditivi Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
Specii de fructe destinate producerii de condimente Contaminanți

 

Aflatoxină (totală și B1), Ochratoxină A, Plumb Oxid de etilenă
Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS
Criterii microbiologice Salmonella spp, Enterobacteriaceae,
Stafide Contaminanți Ochratoxină A
Suc de struguri, nectar de struguri, must de struguri Contaminanți Ochratoxină A
Criterii microbiologice Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri
Sucuri de fructe, sucuri concentrate după reconstituire, nectar de fructe Contaminanți Patulină, Plumb, Staniu
Criterii microbiologice Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri
Sucuri de fructe, sucuri concentrate după reconstituire, nectar de fructe Aditivi Tartrazină (E 102), Sunset yellow (E 110), Amarant (E 123), Eritrozină (E 127), Acid sorbic – sorbat de potasiu acid benzoic – benzoați (E 200-213), Acesulfam (E950), Zaharină și sărurile ei E 954 , Aspartam (E951),
Produse solide din mere, compot, piure Contaminanți Patulină
Fructe Contaminanți Metale grele
Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS
Legume, leguminoase Contaminanți Metale grele
Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS
Ciuperci de cultură

Ciuperci sălbatice

Contaminanți Cadmiu, Plumb
Contaminare radioactivă Cesiu 137 și 134
Semințe oleaginoase (rapiță, arahide și soia, muștar, in, floarea- soarelui, mac) Contaminanți Cadmiu
Criterii microbiologice Drojdii și mucegaiuri
Spanac proaspăt, conservat, congelat Contaminanți Nitrați
Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS
Salată proaspătă, salată de tip iceberg, rucola Contaminanți Nitrați
Ierburi aromatice uscate Criterii microbiologice Calitate

Aditivi

Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri

Identificarea impurităților botanice sau de natură minerală, insecte, dăunători

Coloranți Sudan

Produse alimentare ambalate în recipienți de plastic Contaminanți Melamină
Muștar Contaminanți Acid erucic
Aditivi Tartrazină (E102), Sunset yellow (E 110), Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228), Acesulfam (E950), Aspartam (E951), Zaharină (E954) și sărurile sale de Na, Ca, K
Semințe de susan Pesticide Oxid de etilenă
Criterii microbiologice Salmonella spp, Drojdii și mucegaiuri
Legume și fructe tăiate Criterii microbiologice Salmonella spp, Escherichia coli
Sucuri de legume și fructe nepasteurizate Criterii microbiologice Salmonella spp, Escherichia coli,
Semințe încolțite, germeni Criterii microbiologice Salmonella spp

E.coli producătoare de toxină Shiga

Vegetale cu frunze verzi, fructe de pădure moi Criterii microbiologice Hepatita A, Norovirus, Cryptosporidium, Giardia
Sucuri de legume Calitate Substanța uscată solubilă (exclusiv adaosul de sare sau de zahăr)
Paste de fructe Aditivi Tartrazină (E102), Sunset yellow (E 110), Amarant (E 123), Eritrozină (E 127), Acid sorbic – sorbat de potasiu; acid benzoic – benzoați (E 200-213), Acid benzoic-benzoați (E210-E213), Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228), Acesulfam (E950), Aspartam (E951), Zaharină (E954) și sărurile sale de Na, Ca, K, Coloranți Sudan
Fructe glasate Aditivi Tartrazină (E102), Sunset yellow (E 110)

 

– Domeniul pâine, produse de panificație și patiserie; paste făinoase:

Produs alimentar de origine nonanimală Categorie Determinări de laborator
Cereale Contaminanți Aflatoxină B1 și totală, Ocratoxină A, Deoxinivalenol,

Zearalenonă, Fumonisină și T2 & HT2, Metale grele

Grâu Calitate Conținutul maxim de umiditate
Pâine (inclusive panificație), produse de patiserie, biscuiți, snacks-uri din cereale si cereale

> pentru micul dejun

Contaminanți Deoxinivalenol

Fumonisină(sumă de B1 si B2)

Paste făinoase uscate Contaminanți Deoxinivalenol
Secară, boabe de orz, grâu, alac și ovăz, gluten de grâu Contaminanți Alcaloizi ergot
Orez Contaminanți Arsen (anorganic)
Produse ambalate în plastic Contaminanți Melamină
Pâine, produse fine de panificație Contaminanți Acrilamidă
Făină de grâu Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multi reziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale
Criterii microbiologice Drojdii și mucegaiuri
Torturi și prăjituri cu creme, frișcă fructe Criterii microbiologice Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri
Produse de panificație cu umpluturi Criterii microbiologice Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri
Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi) Criterii microbiologice Enterobacteriaceae, Drojdii și mucegaiuri
Produse de panificație și patiserie Calitate Acizi grași trans
Cereale pentru micul dejun, Produse de patiserie și panificație Alergeni Alune de pădure (Corylusavellana)

Arahide și produse derivate (Arachishypogeae) Migdale

Semințe de susan și produse derivate

Gluten

Produse alimentare pentru

persoanele cu intoleranță la gluten pâine fără gluten, biscuiți fără gluten, paste fără gluten și altele

Alergeni Gluten
Produse de cofetărie, cereale pentru micul dejun, paste făinoase, produse fine de panificație Aditivi Tartrazină (E102), Sunset yellow (E 110) Eritrozină (E 127)
Paste făinoase Aditivi Amarant (E 123)
Produse de cofetărie, produse fine de panificație Aditivi Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)

 

– Domeniul băuturilor (ape minerale și alte ape îmbuteliate, băuturi nealcoolice și alcoolice):

Produs alimentar de origine nonanimală Categorie Determinări de laborator
Apă potabilă utilizată ca ingredient Criterii microbiologice Escherichia coli/100 ml

Enterococi (streptococi fecali)/100 ml

Ape de izvor/minerale utilizate ca materie primă Calitate Bor
Apă minerală naturală și de izvor îmbuteliată Criterii microbiologice Escherichia coli și alți coliformi la 37°C/250 ml și 44,5°C/250 ml, Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml, Pseudomonas aeruginosa/250 ml
Vinuri și băuturi pe bază de vinuri Contaminanți Ochratoxină A, Plumb
Reziduuri de pesticide Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale
Calitate Concentrația alcoolică, Conținut în zaharuri
Aditivi Alcoolul metilic

Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)

Băuturi alcoolice distilate, cidru și alte băuturi fermentate Contaminanți Patulină
Calitate Concentrația alcoolică, Alcoolul metilic, Conținutul în substanțe volatile, Extract sec total
Aditivi Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
Băuturi în conserve Contaminanți Staniu
Băuturi nealcoolice Aditivi Tartrazină (E102), Sunset yellow (E 110), Amarant (E 123), Eritrozină (E 127), Acid sorbic – sorbat de potasiu (E 200­213), Acid benzoic-benzoați (E210-E213), Acesulfam (E950), Aspartam (E951), Zaharina (E954) și sărurile sale de Na, Ca, K
Bere si băuturi din malț Aditivi Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
Supe Aditivi Acid glutamic – glutamați (E620-625)

 

– Domeniul uleiurilor și grăsimilor vegetale :

Produs alimentar de origine nonanimală Categorie Determinări de laborator
Uleiuri vegetale nerafinate Contaminanți Aflatoxină (totală și B1)
Ulei de porumb rafinat Contaminanți Zearalenonă
Uleiuri și grăsimi vegetale Contaminanți Plumb
Uleiuri și grăsimi, cu excepția untului de cacao Contaminanți Hidrocarburi aromatice policiclice
Grăsimi și uleiuri parțial hidrogenate Calitate Acizi grași trans