DSVSA Buzău vă informează cu privire la faptul că la data de 18.10.2018, s-a finalizat, cu surse proprii, plasarea porcilor santinela in cele doua exploatatii din Lunca – Patarlagele si Panatau, in care in 02.09.2018 au fost declarate primele 2 focare de PPA din judet. Nu este o victorie ci doar un imens pas in incercarea de reducere cu 4,5 luni a termenului de stingere a focarelor. Daca toate vor merge bine, la finalul celor 45 de zile, respectiv pe data de 3 decembrie ambele focare vor fi stinse si astfel chiar inainte de sfintele sarbatori o importanta zona din judet va fi scoasa de sub constrangerea oricaror interdictii legate de evolutia PPA în zonă. Activitatea desfășurată a fost executată în concordanță cu prevederile Directivei 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană precum și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.
Proprietarii celor două exploatații pe parcursul celor 45 de zile vor trebui să urmărească și să respecte o serie de măsuri minim necesare ca de exemplu ;
- respectarea normele legale de biosecuritate pentru creșterea porcilor în exploatații non profesionale,
- de a nu instrăina / sacrifica porcii santinelă inainte de trecerea a 45 zile
- de a nu introduce in decursul acestei perioade, alti porci in exploatatie.
- obligativitatea de a anunța imediat orice modificare a stării de sănătate a suinelor,medicului veterinar de liberă practică competent teritorial și de a permite accesul în exploatație a acestuia sau reprezentanților DSVSA ori de câte ori este nevoie.
La încheierea perioadei de 45 de zile, după recoltarea probelor de sânge și eliberarea buletinelor de analiză negative la pestă porcină africană suinele rămân definitiv în proprietate, cu libertatea de a dispune cum cred de cuviință cei doi proprietari respectînd însă normele legale sanitare veterinare.
Totodată facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.