Notificare închidere târguri

!!!AVERTIZARE PUBLICĂ!!!

Având în vedere evoluţia explozivă şi implicit tendința extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României, vă comunicăm faptul că, începând cu data prezentei, se suspendă pe o perioadă nedeterminată activitatea în toate târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de pe raza teritorială a județului Buzău.

Totodată este interzisă organizarea aglomerărilor de animale de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii. Orice semn de boală la porci va notificat OBLIGATORIU medicului veterinar teritorial. Descoperirea oricărui cadavru de porc, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morții, va fi URGENT și OBLIGATORIU notificată medicului veterinar teritorial.

Respectarea interdicțiilor dispuse va fi atent monitorizată de echipe mixte de control formate din reprezentanți ai DSVSA Buzău și alte instituții județene cu rol de control și asigurare a liniștii și ordinii publice, cu precizarea faptului că potrivit Art. 355 Cod penal Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”.

 

DSVSA BUZĂU