Pesta Porcină Africană confirmată în localitatea Puieștii de jos, Comuna Puiești

A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două exploatații, din localitatea Puieștii de Jos (comuna Puiești) în care porcii erau ținuți în comun în același spațiu de către ambii proprietari .

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Exploatațiile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Pentru prevenirea răspândirii bolii a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două exploatații și ecarisarea cadavrelor.

Din informațiile preliminare este foarte posibilă o contaminare cu implicarea factorului uman.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Buzău va depune și o sesizare pentru  demararea unei anchete a Poliției, pentru a verifica informațiile referitoare la introducerea virusului în județul Buzău.

DSVSA Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.