Stingere focare PPA de pe raza UAT Poșta Câlnău

Ca urmare a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții prin prezentul, comunicăm stingerea focarelor de pestă porcină africană de pe raza UAT Poșta Câlnău implicit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 2 focare din exploatații non profesionale, declarate în 2 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, și extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti.

A fost însă confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 26 Umbrărelu, în zona UAT Cănești, numărul cazurilor de PPA la porcul mistreț ajungând astfel la cincisprezece  pe raza fondurilor de vânătoare; 26 Umbrărelu (1 caz) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 18 focare.

Până la sfârșitul lunii martie vor fi demarate și finalizate acțiuni similare și în zonele focarelor din sat Racovițeni – Com. Racovițeni,  și extravilanul satului Cilibia (pe raza UAT C.A. Rosetti). Astfel, în condițiile în care toate probele de sânge recoltate de la porcii domestici vor avea rezultat negativ la testarea serologică, și nu vor mai apărea alte situații epidemiologice specifice, în cel mai scurt timp posibil pe raza jud. Buzău nu vor mai exista focare de pestă porcină africană la porcul domestic.

DSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia situației epidemiologice este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

16 aprilie 2019 comunicat de presă scanat