Transport ilegal de porci identificat și sancționat

În data 28.11.2018, D.S.V.S.A. Buzău a fost notificată de către I.P.J. Buzău cu privire la depistarea unei persoanei din județul Covasna, care transporta porci cu intenția de a-i comercializa  pe raza localității Vernești, județul Buzău.

Echipa de control din cadrul DSVSA Buzău ajunsă la sediul postului de poliție Vernești a constatat existența în mijlocul de transport a două suine neidentificate și neînregistrate în baza națională de date.

Urmare a celor menționate, s-a dispus măsura de sancționare contravențională, în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005, Art. 2, Lit. c, Pct. 14 cu suma de 2.400 de lei, precum și măsura complementară de confiscare și ucidere a celor două animale. Amenda a fost aplicată pentru  lipsa demonstrării trasabilității animalelor deținute și a absenței documentelor însoțitoare prevazute de legislația sanitară veterinară: certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mișcare și aviz de mișcare interjudețean.

Totodată, reprezentanți I.P.J. Buzău au aplicat o sancțiune persoanei care intenționa să comercialize suinele, în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005, Art. 3, Lit. b, Pct. 1, în valoare de 1.500 lei, urmând a desfășura o anchetă cu privire la comercializare ilegală de suine.

Reamintim faptul că toate transporturile de animale trebuiesc efectuate cu respectarea prevederilor legislației sanitar veterinară în vigoare.

DSVSA Buzau solicită sprijinul și întelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități pentru a limita efectele pestei porcine africane și pentru a preveni răspândirea virusului acestei boli.

Comunicat de presa scanat