Virusul Pestei Porcine Africane depistat la un porc mistreț de pe un fond de vânătoare din județul Buzău

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat în județul Buzău, la un cadavru de porc mistreţ, găsit pe albia râului Slănic, situat în interiorul zonei de protecție a focarului declarat în localitatea Mărgăriți, Comuna Beceni, județul Buzău în data 06.11.2018.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.)– Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat  luni, 26 noiembrie, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, în Fondul de Vânătoare 41 Beceni.

Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri, precum: intensificarea vânătorii pentru toate speciile; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia hrănirii pentru momirea mistreților; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Cazul a fost notificat către Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internațional (OIE).

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.