Activitatea desfășurată de inspectorii D.S.V.S.A. Buzău în luna septembrie 2024

Activitatea de control oficial în domeniul siguranței alimentelor

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Buzău au efectuat controale și verificări la obiective supuse controlului pentru siguranța alimentelor fiind controlați 388  operatori economici, pe întreg lanțul de la producție la comercializare.

Controalele efectuate au vizat următoarele aspecte:

  • Verificarea respectării condițiilor generale de igienă;
  • Verificarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • Verificarea respectării cerințelor de trasabilitate;
  • Verificarea implementării și respectării programelor de autocontrol;
  • Verificarea modului de etichetare a produselor alimentare;
  • Stabilirea profilului de risc al operatorilor economici din domeniul alimentar.

 

În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformități: lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice, deficiențe de depozitare și manipulare a produselor alimentare, deficiențe structurale.

Urmare a acestor neconformități au fost aplicate 16 amenzi contravenționale în valoare totală de 55400 lei și 39 avertismente. A fost aplicată o Ordonanță de suspendare a activității la un laborator de cofetărie/patiserie unde au fost constatate deficiențe structurale și s-au confiscat 30 kg carne și produse din carne de la un restaurant din cauza lipsei etichetării.

În baza Programului de supraveghere și control au fost prelevate 127 probe de produse alimentare pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale în vigoare. În urma analizelor de laborator nu au fost înregistrate probe cu rezultat neconform.

În perioada menționată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluționarea a 3 alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje fiind retrase de la comercializare 4380 bucăți ouă consum dintr-un lot la care s-a detectat Salmonella enteritidis.

În aceeași perioadă, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluționarea a 13 notificări de neconformități primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.

 

Activitatea de control oficial în domeniul sănătății și bunăstării animalelor

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Buzău au efectuat controale și verificări la obiective supuse controlului sanitar-veterinar în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea animalelor, fiind realizate  59 controale.

Controalele efectuate au vizat următoarele aspecte:

  • Verificarea modului de efectuare a acțiunilor sanitar-veterinare decontate de stat realizate de către medicii concesionari;
  • Verificarea respectării legislației sanitar-veterinare de către operatorii economici din domeniul creșterii animalelor;
  • Verificarea respectării legislației sanitar-veterinare în domeniu de către operatorii economici din domeniul comercializării produselor medicinale veterinare;
  • Verificarea respectării legislației sanitar-veterinare în domeniu de către operatorii economici din domeniul comercializării furajelor pentru animale;
  • Verificarea respectării legislației sanitar-veterinare în domeniu de către operatorii economici din domeniul dezinsecției, dezinfecției și deratizării;
  • Prevenirea răspândirii rabiei prin speciile considerate rezervor natural pentru rabie;
  • Verificarea respectării normelor sanitar-veterinare cu referire la protecția câinilor fără stăpân la adăposturile de câini;
  • Verificarea conformității furajelor;
  • Verificarea respectării normelor sanitar-veterinare de protecție și bunăstare a animalelor în timpul transportului;
  • Verificarea respectării legislației sanitare veterinare în domeniul SNCU;
  • Verificarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de păsări, precum și condițiile privind mișcarea păsărilor vii și a subproduselor provenite de la acestea;
  • Verificarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de suine;
  • Verificarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de bovine, ovine, caprine și cabaline ;
  • Asanarea focarelor de boli ale animalelor (PPA, PPC, LEB, Rabie, Gripă aviară etc.).
  • În luna septembrie au fost închise 11 focare de Pestă Porcină Africană.
  • Au fost închise 9 exploatații apicole familiale deoarece nu mai desfășoară activitate.

 

În urma controalelor efectuate  au fost constatate următoarele neconformități: nerealizarea sau realizarea în mod necorespunzător a acțiunilor sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Urmare a acestor neconformități au fost aplicate doua amenzi contravenționale în valoare de 15000 lei, conform HG 1156/2013.

În baza Programului de supraveghere și control oficial, au fost prelevate 57 probe. În urma analizării probelor prelevate, nu s-au constatat abateri de la limitele impuse prin legislație.

 

Activitatea de catagrafiere, autorizare, înregistrare și evidență informatizată

Controalele efectuate au vizat următoarele aspecte:

  • Verificarea respectării condițiilor de eco-condiționalitate (SMR) –  13 fise inspecție
  • Controale în exploatații nonprofesionale și comerciale – 2 note control

În aceeași perioadă au fost eliberate 602 pașapoarte / DIUV pentru  bovine.

Au fost primite și rezolvate 18 solicitări de corectare erori privind înregistrarea datelor în BND.

Au fost emise 5 pinuri de deblocare stații pentru înregistrare fătări gemelare.

S-a răspuns la 5 solicitări primite din partea instituțiilor statului.

În urma controalelor efectuate, în perioada menționată, au fost autorizați/înregistrați 87 operatori economici, atât în domeniul siguranței alimentelor cât și în domeniul sanitar-veterinar.

 

Activitatea de laborator

În perioada de referință au fost efectuate 13638 analize de laborator pentru probele oficiale și autocontrol pe domeniul sănătate animală și 1527 analize de laborator pentru probele oficiale și autocontrol pe domeniul siguranța alimentelor.