INSTRUCȚIUNI TEHNICE PRIVIND PRODUCȚIA PRIMARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE NONANIMALĂ

1. ASPECTE GENERALE

în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004 privind igiena alimentelor, este necesar ca siguranța alimentelor să fie asigurată de-a lungul întregului lanț alimentar, începând cu producția primară.

Astfel, producția primară este definită în Regulamentul 178/2002 privind siguranța alimentelor ca:

producția, creșterea sau cultivarea produselor primare, incluzând recoltarea, mulsul și producția de animale de crescătorie înainte de abatorizare. Ea include, de asemenea, vânătoarea și pescuitul, precum și colectarea produselor de la animale și plante sălbatice’,

In conformitate cu Anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 852/2004, sunt stabilite cerințele pentru asigurarea condițiilor de igienă la producția primară și activitățile conexe pentru domeniul siguranței alimentelor atât de origine animală cât și de origine non-animală pentru următoarele activități conexe:

  • transportul, depozitarea și manipularea produselor primare la locul de producție, cu condiția ca aceste operațiuni să nu aibă ca rezultat modificarea substanțială a naturii lor;
  • transportul de animale vii, în cazul în care acest lucru este necesar în vederea atingerii obiectivelor regulamentului;
  • în cazul produselor de origine vegetală, a produselor pescărești și a vânatului sălbatic, activitatea de transport pentru livrarea produselor primare a căror natură nu a fost modificată în mod substanțial, de la locul de producție la o unitate.

Ținând cont de ultimele informații, crize și evoluții în domeniul siguranței- alimentelor, Comisia Europeană a solicitat EFSA mai multe opinii științifice privind diferite riscuri asociate produselor primare de origine non-animală. Astfel, în perioada 2012-2014 EFSA a emis o serie de opinii științifice urmare a evaluărilor de risc pentru produsele de origine non-animală la producția primară în general și apoi penru salmonella, norovirus, yersinia și shygella în semințe germinate, legume cu frunze verzi, rădăcinoase, fructe de pădure, roșii și pepeni.

Pentru a garanta siguranța alimentelor de la locul de producție primară până la introducerea pe piață și export, cât și în aceste etape, este necesară o abordare integrată. Fiecare operator din sectorul alimentar de-a lungul lanțului trebuie să asigure respectarea siguranței alimentelor.

Riscurile alimentare existente în etapa de producție primară ar trebui identificate și controlate în mod corespunzător pentru a permite atingerea obiectivelor siguranței alimentelor.

Cerințele legale ale Uniunii Europene în domeniul igienei alimentelor stabilesc efectuarea de controale la producția primară a alimentelor de origine non-animală în toate etapele de pre-recoltare, recoltare și post-recoltare iar controalele oficiale la producția primară trebuie efectuate în baza riscului.

Sunt necesare proceduri/mecanisme de cooperare și coordonare cu toate autoritățile competente din domenii conexe (agricultură, mediu, primării/forme administrative locale).

Este necesară conștientizarea și încurajarea asociațiilor de operatori în domeniul producției primare a alimentelor de origine non-animală în elaborarea de ghiduri de bune practici de igienă la producția primară a alimentelor de origine non-animală care să fie aprobate, utilizate și a căror aplicabilitate să fie controlată pentru activitatea de pre-recoltare, recoltare și post-recolare.

2. BAZA LEGALĂ COMUNITARĂ ȘI NAȚIONALĂ

  • Regulamentul CE nr. 178/2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare;
  • Regulamentul CE nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare;
  • Regulamentul CE nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor;
  • Regulamentul CE nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;
  • Regulamentul UE nr. 208/2013 privind cerințele în materie de trasabilitatc aplicabile germenilor și semințelor destinate producției dc germeni;
  • Regulamentul UE nr. 209/2013 dc modificare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 în ceea ce privește criteriile microbiologice pentru germeni și normele de eșantionare pentru carcasele de păsări și pentru carnea proaspătă de pasăre;
  • Regulamentul UE nr. 210/2013 din 11 martie 2013 privind aprobarea unităților care produc germeni în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului;
  • Regulamentul UE nr. 211/2013 privind cerințele de certificare pentru importurile în Uniune de germeni și semințe pentru producția de germeni;
  • Ordinul ANSVSA nr. 29/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor;
  • Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.
  • Ordinul nr. 20/208/2015 privind punerea în aplicare a prevederilor 9 alin. (1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol;
  • Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.
  • Acordul de Delegare APIA/ANSVSA nr. A109/15365/2015 privind respectarea de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionare (SMR 4-9 și SMR 11-13) și a bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC).

 

3. DEFINIȚII APLICABILE

Se alică definițiile stabilite de Regulamentele nr. 178/2002, nr. 852/2004 și nr. 882/2004

  • “producția primară” – producția, creșterea sau cultivarea produselor primare, incluzând recoltarea, mulsul și producția de animale de crescătorie înainte de abatorizare. Ea include, de asemenea, vânătoarea și pescuitul, precum și colectarea produselor de la animale și plante sălbatice;
  • „control oficial” – orice formă de control efectuat de autoritatea competentă sau de Comunitate în vederea verificării conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare, precum și dispozițiile privind sănătatea animală și bunăstarea animalelor;
  • „inspecție” – examinarea oricărui aspect legat de hrana pentru animale, produse alimentare, sănătatea animală și bunăstarea animalelor pentru a verifica dacă acest(e) aspect(e) respectă cerințele din legislația privind hrana pentru animale, produsele alimentare, precum și dispozițiile privind sănătatea animală și bunăstarea animalelor;
  • „neconformitate cu legislația” – neconformitatea cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu dispozițiile de protecție a sănătății și bunăstării animalelor;
  • „prelevarea de probe în vederea analizei” – prelevarea de hrană pentru animale sau produse alimentare sau orice altă substanță (inclusiv din mediu) relevantă pentru producția, prelucrarea sau distribuirea de hrană pentru animale sau produse alimentare sau pentru sănătatea animală, pentru a verifica, prin intermediul analizelor, respectarea legislației referitoare la hrană pentru animale sau produse alimentare sau a dispozițiilor referitoare la sănătatea animală.
  • „igiena produselor alimentare” – măsurile și condițiile necesare pentru a combate riscurile și a asigura adecvarea pentru consumul uman a unui produs alimentar, ținând seama de utilizarea prevăzută;
  • „produse primare” – produse rezultate din producția primară, inclusiv produse ale solului, creșterii animalelor, vânătorii și pescuitului;
  • „unitate” – oricare unitate a unei întreprinderi din sectorul alimentar;
  • „autoritate competentă” – autoritatea centrală a unui stat membru care are competența de a asigura respectarea cerințelor de siguranța alimentelor sau oricare altă autoritate căreia autoritatea centrală i-a delegat această competență;
  • „contaminare” – prezența sau crearea unui pericol;
  • „apă potabilă” – apă care este conformă cu cerințele minime prevăzute de Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman;
  • „împachetare” înseamnă introducerea unui produs alimentar într-un pachet sau recipient aflat în contact direct cu produsul alimentar respectiv, cât și pachetul sau recipientul însuși;
  • „ambalare” – introducerea unuia sau mai multor produse alimentare împachetate într-un al doilea recipient, precum și recipientul în sine;
  • „produse neprelucrate” – produsele alimentare care nu au fost prelucrate și include produsele care au fost divizate, separate, tranșate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, măcinate, tăiate, curățate, decorticate, măcinate, răcite, înghețate, congelate sau decongelate;
  • „produse prelucrate” – produsele alimentare care rezultă prin prelucrarea produselor neprelucrate. Aceste produse pot să conțină ingrediente necesare fabricării lor sau care le conferă caracteristici specifice.

 

4. RESPONSABILITĂȚI

Responsabilități ale operatorilor din domeniul alimentar

Operatorii care produc sau recoltează produse vegetale au următoarele obligații generale:

  1. să pună pe piață numai alimente sigure;
  2. să pună pe piață numai alimente adecvate consumului uman;
  3. să respecte măsurile impuse de autoritatea competentă cu privire la punerea pe piață a unui aliment sau la retragerea de pe piață a acestuia, în cazul în care există suspiciunea că alimentul respectiv este nesigur;
  4. materialele utilizate pentru împachetare, modul de prezentare și cadrul în care sunt dispuse, precum și informațiile difuzate prin orice mijloace nu trebuie să inducă în eroare consumatorul;
  5. să păstreze evidența furnizorilor și a produselor pe care le achiziționează în scopuri alimentare pentru a asigura trasabilitatea acestora;
  6. să informeze autoritatea competentă în cazul în care consideră că un produs alimentar pus pe piață poate fi dăunător pentru sănătatea consumatorilor și să ia măsurile necesare pentru a preveni riscurile pentru consumatorul final;
  7. să pună la dispoziția autorității competente informațiile solicitate în ceea ce privește acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizează sau le-a furnizat.

Operatorii care produc sau recoltează produse vegetale trebuie să respecte următoarele cerințe privind igiena alimentelor:

  1. să asigure că produsele alimentare sunt protejate împotriva oricărei contaminări, având în vedere toate etapele de prelucrare la care produsele primare vor fi supuse;
  2. să respecte prevederile legislației în vigoare privind combaterea riscurilor în producția primară și activitățile conexe, inclusiv măsurile privind controlul contaminării din aer, sol, apă, furaje, îngrășăminte, produse de protecția plantelor și biocide sau din depozitarea, manipularea, colectarea și prelucrarea deșeurilor, precum și măsurile privind sănătatea plantelor care au implicații asupra sănătății umane;
  3. să ia măsuri adecvate de igienă, astfel:
  • să mențină curate facilitățile, echipamentul, containerele, lăzile, vehiculele și vasele și, atunci când este necesar, să le dezinfecteze după curățare într-o manieră corespunzătoare;
  • să asigure, după cum este necesar, condiții igienice de producție, dc transport și de depozitare, precum și curățenia produselor vegetale; să utilizeze apă potabilă sau apă curată oricând este necesar pentru a preveni contaminarea;
  • să se asigure că personalul care manipulează produsele alimentare este în stare bună de sănătate și este instruit cu privire la riscurile pentru sănătate;
  • să prevină, pe cât posibil, ca animalele și dăunătorii să determine producerea contaminării;
  • să depoziteze și să manipuleze deșeurile și substanțele periculoase, astfel încât să prevină contaminarea;
  • să țină cont de rezultatele oricăror analize relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau pe alte probe, importante pentru sănătatea publică, și să utilizeze corect produsele pentru protecția plantelor și biocide, în conformitate cu legislația în vigoare;
  1. să ia măsuri corespunzătoare de remediere atunci când au fost informați despre probleme identificate în timpul controalelor oficiale.

Operatorii din sectorul alimentar adoptă, după caz, următoarele măsuri sanitare speciale:

  • respectarea criteriilor microbiologice aplicabile produselor alimentare;
  • procedurile necesare pentru atingerea obiectivelor siguranței alimentelor;
  • respectarea cerințelor de control al temperaturii aplicabile produselor alimentare;
  • respectarea lanțului criogenie;
  • prelevare de probe și analiză.

Operatorii care produc sau recoltează produse vegetale au următoarele obligații cu privire la documentele de evidență:

  1. să întocmească și să păstreze documentele referitoare la măsurile puse în aplicare pentru a controla pericolele, într-o manieră și pentru o perioadă corespunzătoare, proporțional cu natura și mărimea activității din domeniul alimentar;

Aceste evidențe se referă în special la:

  • orice utilizare a produselor fitofarmaceutice și a biocidelor;
  • orice apariție a dăunătorilor sau bolilor care pot afecta siguranța produselor de origine vegetală și
  • rezultatele tuturor analizelor relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau alte probe, care sunt importante pentru sănătatea umană.
  1. să pună la dispoziția autorităților competente, la cererea acestora, informațiile din aceste registre.

Operatorii care produc sau recoltează produse vegetale care sunt puse pe piață sau care sunt proprii pentru a fi puse pe piață trebuie să se asigure că acestea sunt etichetate și identificate în mod adecvat pentru a facilita trasabilitatea acestora, prin intermediul documentației și a informațiilor relevante, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu.

Operatorii din sectorul alimentar produc sau recoltează produse vegetale pot utiliza ghidurile de bună practică menite să-i ajute să respecte obligațiile care le revin în temeiul Regulamentului nr. 852/2004.

Operatorii nu trebuie să pună pe piață alimente nesigure definite ca alimente ce pot afecta în mod negativ sănătatea și care sunt nepotrivite consumului uman. In cazul în care un aliment ca parte a unei șarje, lot sau transport este nesigur, atunci se presupune că întreaga șarjă, lot sau transport de alimente este nesigur/nesigură. Excepție de la această regulă se poate face numai urmare a unui evaluări detaliate care să ateste faptul că nu există dovezi că restul șarjei, lotului, transportului este nesigur.

în cazul în care un operator consideră că un aliment este nociv pentru sănătatea umană sau animală, acesta trebuie să inițieze imediat procedurile de retragere de pe piață în conformitate cu Regulamentul nr. 178/2002 și să informeze în acest sens autoritățile competente. în cazul în care s-ar putea ca produsul să fi ajuns la consumatori, operatorul informează consumatorii și recheamă produsele deja furnizate.

De asemenea, operatorii din sectorul alimentar produc sau recoltează produse vegetale trebuie să ia măsuri adecvate de remediere a situației atunci când sunt informați că au fost identificate probleme în timpul controalelor oficiale.

 

Responsabilități ale inspectorilor DSVSA județene/municipiului București

Controalele oficiale se efectuează fără avertisment prealabil, cu excepția situațiilor precum auditurile, care necesită notificarea prealabilă a operatorilor din sectorul alimentar.

În efectuarea controalelor oficiale la producția primară a alimentelor de origine nonanimală inspectorii DSVSA Județene și a Municipiului București trebuie să urmărească următoarele aspecte:

  • starea de igienă a instalațiilor, echipamentelor, recipientelor, lăzilor, vehiculelor utilizate și, după caz eficiența operațiunilor și metodelor de dezinfectare după curățare;
  • condițiile igienice de producție, transport și depozitare, cât și curățirea produselor vegetale, inclusiv existența unor dotări și facilități adecvate
  • utilizarea apei potabile sau apei curate ori de câte ori este nevoie pentru a preveni contaminarea;
  • sănătatea personalului și instruirea acestuia cu privire la riscurile sanitare;
  • măsurile de împiedicare/diminuare a contaminării produse de animale și dăunători;
  • depozitarea și manipularea deșeurilor și substanțelor periculoase în așa fel încât să prevină contaminarea;
  • dacă sunt respectate normele generale privind igiena produselor alimentare la nivelul producției primare și operațiunilor asociate (transport, depozitare și manipulare de produse alimentare la locul de producție)
  • rezultatele tuturor analizelor aplicabile (autocontrol sau control oficial) efectuate pe probe prelevate de la plante sau alte probe care sunt importante pentru sănătatea umană;
  • dacă sunt ținute de către agricultor evidențe în privința produselor de protecție a plantelor și biocidele utilizate în realizarea produselor de origine vegetală; alte înregistrări și evidențe ale operatorilor referitoare la măsurile de siguranța alimentelor, asigurarea trasabilității;
  • dacă operatorul deține informații cu privire la bunele practici privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, a biocidelor și a produselor pentru dezinfecție și igienizare la nivelul fermei;
  • există datele relevante pe eticheta produselor alimentare achiziționate sau distribuite pe piață;
  • există planul fermei iar circuitele pe care le utilizează în fermă și sistemul de depozitare a produselor sunt corespunzătoare;
  • dacă operatorul deține informații cu privire la responsabilitățile directe în domeniul siguranței alimentelor – existența facilităților de acces la astfel de informații/surse de informare;
  • dacă operatorul deține informații cu privire la igiena produselor alimentare de origine nonanimală pe care le realizează la nivelul exploatației;

De asemenea, inspectorii DSVSA implicați în activitatea de control al igienei alimentelor la producția primară a alimentelor de origine nonanimală au obligația:

  • să cunoască legislația națională și comunitară în domeniul siguranței alimentelor și să o aplice cu imparțialitate;
  • să aplice măsuri în caz de neconformitate a operatorilor față de legislația în vigoare;
  • să păstreze confidențialitatea privind datele activității de control oficial desfășurate la operatori din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală, în raport cu alte persoane fizice sau juridice, pentru a nu afecta concurența de piață, potrivit prevederilor legale în vigoare.