Informare Pestă Porcină Africană

Având în vedere, situația epidemiologică din România sub aspectul evoluției pestei porcine africane în județele Satu Mare și Tulcea vă comunicăm aspecte legate de această boală și măsurile care trebuie întreprinse de către crescătorii de porcine pentru evitarea îmbolnăvirii suinelor:

  • Boala este întâlnită la porcii domestici și mistreți și se manifestă prin morbiditate și mortalitate foarte mare, febră (40,5-42 grade Celsius), animalele nu mai consumă hrană și nici apă, preferă decubitul prelungit, pielea se înroșește, apar descărcări sangvinolente sau mucopurulente oculare și nazale, vomă sangvinolentă, constipație sau diaree sangvinolentă, splina este mult mărită de culoare roșie închisă spre negru, rinichiul prezintă multe puncte hemoragice, ganglionii limfatici gastrohepatici și renali măriți și hemoragici. Facem precizarea că pentru această boală nu există tratament și niciun vaccin disponibil;
  • circulația persoanelor în adăposturile cu porci trebuie restricționată, de preferat o singură persoană să hrănească porcii și să nu intre în contact cu alți porci/mistreți;
  • este interzisă hrănirea porcilor cu resturi menajere, mai ales dacă acestea conțin carne sau produse din carne de porc/mistreț. De asemenea este recomandat a nu se folosi, în hrana animalelor, iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;
  • porcii trebuie să fie crescuți în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodăria proprie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • este interzisă scoaterea din exploatație a scroafelor sau vierilor în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  • este interzisă achiziționarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Facem precizarea că pentru comercializarea suinelor din exploatații nonprofesionale sunt necesare respectarea prevederilor din Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, prin care, această activitate, se poate desfășura doar de către exploatațiile nonprofesionale care dețin o ÎNREGISTRARE SANITARĂ VETERINARĂ eliberată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană. În conformitate cu normele sanitare veterinare este obligatoriu ca toți porcii deținuți de un proprietar să fie identificați printr-o crotalie auriculară și înregistrați în Baza Națională de Date pe numele proprietarului și pe codul de exploatație deținut de acesta. Deținerea de porci neidentificați și neînregistrați se sancționează contravențional și face imposibilă acordarea de despăgubiri în cazul asanării focarelor de boală;
  • se va evita deplasarea proprietarilor în județele unde evoluează boala;
  • se recomandă efectuarea unor acțiuni de combatere a dăunătorilor (rozătoare, păsări sălbatice, ectoparaziți, insecte etc.) care pot vehicula virusul pestei porcine africane;
  • este interzis ca personalul care lucrează în exploatații comerciale de suine să crească porci în gospodăria proprie;
  • este interzisă abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la mistreții împușcați pentru a nu veni în contact cu insectele și animalele sălbatice;
  • vânătorii care vor duce acasă carcasele de mistreți au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la mistreții vânați;
  • se va notifica în regim de urgență orice caz de îmbolnăvire ale porcilor/mistreților la medicul veterinar de liberă practică împuternicit și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău la nr. de telefon 0238725001 sau 0758097100.